Ne plac orhideele la nebunie! Asta e adevarul. Si de fiecare data cand mergem la cumparaturi, in special in supermarket-uri sau in magazinele de bricolag, ajungem invariabil si la raftul cu orhidee. Ca din intamplare.

Dar, pusi in fata unei oferte foarte generoase de pret si de culoare, cum ar trebui sa alegem planta potrivita? Sigur, sunt persoane care aleg planta strict pentru flori si nu-i judecam. Le pastreaza o vreme, apoi, daca planta moare, asta este, vor cumpara alta. Daca insa vrem o orhidee pe termen lung, ce fel de planta ar trebui sa alegem? La ce trebuie sa ne uitam si ce ar trebui sa evitam?

De foarte multe ori, pentru magazinele care vand orhidee, acestea reprezinta marfa si atat. Asta inseamna ca „marfa” nu primeste intotdeauna ingrijirea potrivita in materie de temperatura, udare sau iluminare. Sau pur si simplu nu se pot asigura conditiile necesare. Uneori vedem plante stresate, deshidratate, care isi pierd frunzele sau florile, plante cu frunze ingalbenite sau patate, cu radacini maronii, cu un substrat care pare vechi si degradat. Dar cu cat oferta e mai generoasa, cu atat va fi mai usor sa alegem plante bune si sanatoase.

Sa vedem totusi la ce ar trebui sa fim atenti:

 • Radacini
  La radacini in primul rand. Radacinile au roluri foarte importante: absorb apa si nutrientii si hranesc planta, fixeaza planta in substrat si ii ofera stabilitate, iar radacinile aeriene sunt capabile sa faca fotosinteza. Cu cat orhideea are mai multe radacini sanatoase, cu atat mai bine. Evitati orhideele cu radacini maronii, care putrezesc. Pot fi semnul unor boli si chiar daca acele radacini bolnave se pot indeparta, iar planta poate fi tratata, recuperarea este de durata.
 • Frunze
  Evitati plantele cu frunze patate sau ingalbenite sau cele cu frunze moi. Din nou, pot fi semne ca planta este bolnava. Evitati orice planta pe care misuna vreo ganganie, oricat de mica. Daca vedeti vreo cochilie minuscula in sau pe substrat puneti jos planta si treceti la urmatoarea. Evitati orhideele pe care vedeti puf alb sau paienjenis oricat de fin, pentru ca acestea pot fi semne ale prezentei unor daunatori de care veti scapa foarte greu. In plus, acei daunatori se pot muta si la alte plante din casa.
 • Tije, boboci si flori
  Dupa ce ne asiguram ca alegem o planta (sau mai multe!) cu radacini si frunze sanatoase, putem trece la tije si la flori. Alegeti acele plante cu inflorescente cat mai bogate si cu un numar de flori sau de boboci cat mai mare. Orhideele cu florile deschise sunt mai frumoase, dar e semn ca inflorirea a debutat cu ceva vreme in urma, iar florile pot trece oricand. Un numar mai mare de boboci pe tije inseamna ca perioada de inflorire este mai la inceput si va veti bucura de flori mai mult timp. Uneori vin orhidee cu boboci nedeschisi si puteti alege sa va bucurati de intreaga perioada de inflorire. Si la boboci insa trebuie sa fim atenti ca acestia sa nu fie stafiditi. Daca sunt stafiditi, urmatorul pas este caderea si pierderea lor. Bobocii trebuie sa fie cruzi si turgescenti.
 • Substrat
  N-ar fi rau sa aruncam o privire si la substratul in care vine orhideea. Da, se recomanda oricum schimbarea substratului cu unul nou, dar o planta inflorita este mai bine sa nu fie deranjata cat timp are flori pentru a evita riscul pierderii acestora. Si-atunci ar fi bine sa ne asiguram ca substratul actual este suficient de bun pentru a mai rezista cel putin cateva luni. Ce inseamna un substrat bun? Un substrat bun este unul suficient de aerisit pentru a permite drenarea apei si respiratia radacinilor, dar suficient de compact pentru a sustine planta. E de evitat un substrat tasat, care musteste de apa, de culoare negricioasa sau care formeaza mucegai. Toate acestea sunt semnele unui substrat degradat si care necesita inlocuirea rapida.

Cu putina atentie la aspectele enumerate mai sus va veti scutiti de o multime de probleme cu care orhideele pot veni de la raft. Riscuri si mai mari apar atunci cand acasa aveti o multime de alte orhidee care pot fi napadite de daunatori sau imbolnavite de plantele nou-aduse. Pastrarea noilor plante in carantina pentru o perioada de cel putin 2-3 saptamani va va feri de surprize neplacute. Urmariti cu mai multa atentie noile plante in aceasta perioada si dupa ce va veti asigura ca sunt „curate” le puteti pune impreuna cu restul colectiei si sa va bucurati de ele pentru mult timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *