Este o intrebare care mi s-a adresat de foarte multe ori. Am intalnit pareri pro si contra. Da, neaparat sa taiem tija. Sau nu, dimpotriva, sub nicio forma sa nu taiem tija. Situatia insa nu poate fi transata atat de simplu, pentru ca vorbim despre un organism viu. Fie ca alegem sa taiem tija, fie sa o lasam, sperand ca va produce noi flori, planta va evolua intr-o directie sau alta.

Asadar, sa vedem mai intai care va fi rezultatul cel mai probabil daca dupa inflorire taiem tija in intregime. Dupa uscarea si caderea florilor, cu o foarfeca foarte bine ascutita si dezinfectata in prealabil, indepartati tija de la baza, la o inaltime convenabila, asigurandu-va ca nu veti leza planta in niciun fel. Orice leziune poate fi o poarta de intrare pentru diversi agenti patogeni, iar inflorirea ar putea deveni ultima voastra problema. Deci, faceti taietura la o inaltime care va permite sa pastrati planta intreaga si nevatamata. Rezultatul: in cateva luni orhideea va produce o tija noua, sanatoasa si viguroasa, cu flori mai mari. Dezavantajul: va trebui sa asteptati destul de mult pana la inflorire, in unele cazuri pana la un an.

Urmatoarea optiune este taierea partiala a tijei, la 2 noduri de la baza in sus. Pastrand 2 noduri, sunt sanse ca unul dintre acestea sa formeze o noua tija florala si va produce flori, in general, in aproximativ 8 – 12 saptamani. Dezavantajul: tijele nou formate vor fi mai putin viguroase, iar florile mai putine si mai mici.

Ca regula generala, taietura deasupra unui nod se face la cel putin 1-2 cm deasupra lui, pentru a va asigura ca acesta nu va fi afectat. In plus, pentru a evita patrunderea prin taietura in planta a unor agenti patogeni, aplicati o cantitate mica de praf de scortisoara pentru a „sigila” taietura.

Tot o taiere partiala a tijei este taierea deasupra primului nod de sus in jos, indepartand partea din tija care a purtat florile si care nu va mai produce oricum nimic. Rezultatul: pastrand mai multe noduri pe tija, va cresteti sansele de a obtine o tija noua. Dezavantajul: acelasi ca si la taierea la 2 noduri de la baza.

O ultima varianta este sa lasam tija intreaga, care se va usca de la sine si va trebui oricum indepartata sau va produce in timp noi tije cu flori, dar, din nou, acestea vor fi mai putin viguroase, iar florile mai mici. Mai mult, aceasta varianta este si cea mai putin estetica, lasand impresia de orhidee mai putin ingrijita.

Atentie! Unele orhidee Phalaenopsis sunt incapabile din punct de vedere genetic sa formeze tije noi pe cele mai vechi si chiar aplicand taieri nu veti obtine niciun rezultat. In plus, inflorirea cu succes a unei orhidee depinde si de alti factori: starea generala de sanatate a plantei, ritmul de inflorire al speciei sau hibridului, fondul genetic, etc., factori de care trebuie sa tineti cont.

In concluzie, taierea sau nu a tijelor florale la Phalaenopsis este optionala, dar trebuie sa aveti in vedere ca succesul infloririi nu este intotdeauna garantat.